Wegański chlebek bananowy - bez mąki, jajek i mleka
WERONIKA HEALTH FIT LIFE • dawno temuChlebek bananowy to popularny wypiek, który sama robiłam już wiele razy. Kiedy ostatni raz zabrałam się za pieczenie nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała . I tak wyszło bardzo smaczne ciasto bez mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru. Dodałam do niego trochę suszonych śliwek, pestek dyni oraz gorzkiej czekolady. Ale tak na prawdę można do niego dodać wiele innych ulubionych dodatków;) Chlebek robi się szybko - wystarczy wszystko zblendować w jednej misce i upiec;) Warto spróbować! Wartości odżywcze w 100 g: 234 kcal w tym: B: 6,4 g, W: 32 g; T: 8 g.
Składniki (tradycyjna keksówka)
- 4 banany
— 200 g płatków owsianych
— 15 g pestek dyni
— 30 g suszonych śliwek
— 60 g gorzkiej czekolady
— 25 g płatków migdałowych
Wykonanie
Do miski wrzucamy kawałki bananów i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni oraz suszone śliwki. Całość ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi lekko je dociskając do ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Chlebek bananowy sprawdzi się zarówno na śniadanie (na przykład z domową konfiturą) lub deser czy drugie śniadanie. Podany w towarzystwie domowego kakao na mleku roślinnym — nie ma nic lepszego!
Smacznego!
Źródło: http://health-fit-life.blogspot.com/
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze