Obłędnie pyszne lody na mleku kokosowym
WERONIKA HEALTH FIT LIFE • dawno temuLato w pełni. Czas zatem na lody - cóż innego nie chłodzi lepiej? Dla osób unikających nabiału powstały lody na mleku kokosowym w trzech wersjach smakowych: czekoladowym, naturalnym oraz truskawkowym - oczywiście smaki można dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych owoców czy innych dodatków. Aby je zrobić, trzeba poświęcić im trochę czasu jednak smak rekompensuje wszystko. Lody są idealne w letnie upalne dni. Sami spróbujcie:)
Składniki
Wykonanie
Do pojemnika wlewamy całe mleczko kokosowe. Dodajemy wodę oraz miód. Całość dokładnie blendujemy. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części (lub w zależności od tego ile smaków chcemy przygotować). Jedną część zostawiamy bez dodatków — wychodzi naturalny lekko kokosowy smak. Do drugiej wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Do trzeciej wrzucamy truskawki (u mnie były mrożone, troszkę wcześniej je wyjęłam by się delikatnie rozmroziły) i blendujemy.
Wszystkie masy chowamy do zamrażalnika, dlatego najlepiej masę przelać do pojemników do przechowywania żywności. Następnie lody mieszamy co pół godziny przez 4 godziny czyli razem lody należy pomieszać 8 razy (powoduje to, że lody są puszyste).
Lody zostały posypane preparowana gryką oraz polane je polewą daktylowo-czekoladową. Doskonale smakowałyby także z bitą śmietaną, którą również można ubić z mleczka kokosowego.
Źródło: Health-Fit-Life
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze