Cukierki na diecie - FIT Michałki
WERONIKA HEALTH FIT LIFE • dawno temuBardzo orzechowe i do zÅ‚udzenia przypominajÄ…ce te sklepowe. Bez glutenu, mleka czy jajek. Tylko kilka skÅ‚adników i cukierki gotowe. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu - robi siÄ™ je szybko i Å‚atwo. Idealne jako przekÄ…ska do herbatki jak i Å‚adnie opakowane doskonale sprawdzÄ… siÄ™ jako prezent:) Z jednej porcji wyszÅ‚o mi 14 cukierków. Jeden cukierek to: 51 kcal w tym: W: 2,5 g; B: 1,67 g; T: 3,7 g.
Składniki:
- 1,5 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów (ja użyłam nerkowców)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżeczki kakao
Wykonanie
Do miski wrzucamy masło orzechowe oraz mąkę. Roztapiamy olej kokosowy i wlewamy do miseczki z masłem i mąką. Całość blendujemy. Dosypujemy kakao oraz posiekane orzechy i ponownie blendujemy na dość jednolitą masę.
Tak przygotowanÄ… masÄ™ przekÅ‚adamy do foremki na wysokość okoÅ‚o 1,5 — 2 cm wysokoÅ›ci. Jako że nie miaÅ‚am tak maÅ‚ej formy użyÅ‚am keksówki i zapeÅ‚niÅ‚am jÄ… tylko do 1/3 dÅ‚ugoÅ›ci (masa jest dość kleista zatem spokojnie można z niej uformować żądanÄ… wysokość.
Odstawiamy do lodówki na 2–3 godziny. Po tym czasie wyciÄ…gamy i kroimy na kawaÅ‚ki wielkoÅ›ci cukierków. W kÄ…pieli wodnej roztapiamy czekoladÄ™ i obtaczamy w niej nasze cukierki ( dobrze, jeÅ›li polewa odrobinÄ™ przestygnie aby nasze cukierki nie rozkleiÅ‚y siÄ™).
Przechowujemy je w lodówce. Są na prawdę bardzo orzechowe i sycące. Spróbujcie koniecznie! Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze