Wegańskie Rafaello bez pieczenia
WERONIKA HEALTH FIT LIFE • dawno temu • 1 komentarzWitajcie, jeśli jesteś fanami kokosa to ten przepis jest dla Was! Uwielbiam wszystko co kokosowe:) A, że miałam trochę wiórków ukrytych w szafce oraz mleczko kokosowe w lodówce i postanowiłam to połączyć. Dawno nie robiłam ciast bez pieczenia, dlatego uznałam, że fajnie będzie zrobić coś takiego na szybko. Spód ma lekko orzechowy posmak a wierzch pokrywa kokosowa bita śmietana. Niezamierzenie ale wyszło mi przy okazji wegańskie oraz bezglutenowe ciasto:) Jeśli kochacie kokosy to spróbujcie koniecznie!
Składniki
Spód
— 160 g mąki owsianej
— 60 g masła orzechowego 100%
— 140 ml mleka roślinnego
Masa kokosowa
— 200 g wiórek kokosowych
— puszka mleczka kokosowego
— cukier/ słodzik wedle uznania
Bita śmietana
— stała część z jednej puszki mleczka kokosowego
— cukier słodzik wedle uznania
Dodatkowo
— ok 25 g migdałów
Wykonanie
Spód
Mąkę owsianą łączymy z masłem orzechowym oraz mlekiem tak aby powstała jednolita, zwarta masa. Następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowaną formą ( moja ma wymiary 24 x 24 cm - wyłożyłam ją papierem do pieczenia). Chowamy do lodówki.
Masa kokosowa
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miseczki a następnie wkładamy do lodówki. Pozostałą płynną część mleczka wlewamy do rondelka i zagotowujemy razem z wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do wystudzenia. Kolejno wyciągamy z lodówki stałą część mleczka i dodajemy wystudzone wiórki. Dorzucamy słodzik/cukier a następnie całość chwilę miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód i ponownie chowamy do lodówki.
Bita śmietana
Stałą część mleczka kokosowego miksujemy przez chwilę z cukrem/słodzikiem a następnie wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Źródło: http://health-fit-life.blogspot.com/
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze