Torcik Mars w bezglutenowej wersji
WERONIKA HEALTH FIT LIFE • dawno temuTort powstał na wzór batona Mars. Jest bardzo delikatny w smaku. A dodatkowo bezglutenowy!
Składniki
Biszkopt
— 4 jajka
— 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
— 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
— 2 — 3 łyżki cukru lub innego słodzika
— 2 łyżki kakao
Kakaowy krem
— opakowanie serka mascarpone
— duże opakowanie jogurtu greckiego
— 2 łyżki kakao
— 2 -3 łyżki cukru lub innego słodzika
Karmel
— 200 g daktyli
Polewa
— 40 g gorzkiej czekolady
— 10 g oleju kokosowego
Wykonanie
Dzień wcześniej daktyle zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na całą noc.
Jogurt grecki wykładamy na ręcznik papierowy ułożony na durszlaku lub sicie, które kładziemy nad miską. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na całą noc.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik. Następnie dorzucamy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Energicznym ruchem mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20 — 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zostawiamy biszkopt to wystudzenia. Kiedy ostygnie dzielimy go na dwie części.
Kakaowy krem
Do miski przekładamy jogurt oraz serek mascarpone a następnie miksujemy. Dodajemy słodzik oraz kakao. Całość łączymy na jednolitą masę. 2/3 masy wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Na wierzch wykładamy pozostałą część masy.
Karmel
Daktyle odsączmy bardzo dokładnie z wody. Następnie blendujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy na nasze ciasto.
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy oraz gorzką czekoladą. Polewamy ciasto.
Tort przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Musicie go koniecznie spróbować!
Smacznego!
W.
Źródło: http://health-fit-life.blogspot.com/
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze