Domowy budyń waniliowy - bez glutenu
WERONIKA HEALTH FIT LIFE • dawno temuJeden z najprostszych i zarazem najlepszych deserów - budyń. Oczywiście można kupić gotowy w sklepie ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała zrobić go sama ;) Na przepis napotkałam całkiem przypadkiem kiedy to przeglądałam starą książę kucharską mojej prababci (dzisiaj ta książka ma ładnych kilkadziesiąt lat!).
Wśród pożółkłych stron zaznaczony ozdobnym szlaczkiem widniał przepis na budyń. Zmieniłam tylko cukier na ksylitol by było bardziej FIT :) A zwykłe mleko zastąpiłam bez laktozy ale równie dobrze można użyć roślinnego. Z podanych składników powstały 4 porcje. Jedna porcja (przy użyciu mleka bez laktozy i ksylitolu) to: 111,5 kcal w tym: B: 5 g; W: 18 g; T: 3 g.
Składniki na 4 porcje
- 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cukru/ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub jedna pół laski wanilii
Wykonanie
Pół szklanki mleka blendujemy z mąką i żółtkami. Do rondelka wlewamy resztę mleka oraz cukier/ksylitol. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy zblendowaną wcześniej masę. Cały czas mieszamy dopóki nasz budyń będzie gęsty.
Budyń można podawać z domową konfiturą czy sokiem owocowym. Taki deser przywołuje mi na myśl dzieciństwo kiedy to w chłodne jesienne i zimowe po południa babcia przygotowywała właśnie budyń polanym domowym sokiem.
Smacznego!
Źródło: http://health-fit-life.blogspot.com/
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze