Jak powinna wyglądać zdrowa i skuteczna dieta?
WERONIKA HEALTH FIT LIFE • dawno temu • 1 komentarzTemat diety jest dzisiaj bardzo popularnym wątkiem poruszanym w mediach jak i w naszym codziennym życiu. Zaczęliśmy bardziej zwracać uwagę na to co jemy i jak powinien wyglądać nasz jadłospis. Temat ten jest szczególnie bliski osobom, które chcą schudnąć lub czuć się zdrowiej. Staramy się pilnować na każdym kroku, sprawdzamy składy produktów, które kupujemy oraz liczymy kalorie i makro składniki. Bardzo dobrze, że temat ten jest tak rozpowszechniony ponieważ jak wiadomo to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Niestety ilość informacji jest tak ogromna, że czasami ciężko stwierdzić kto ma rację. Przeglądając fora internetowe czy czytając wiadomości od moich podopiecznych często czytam jakie diety są popularne – czasami włos na głowie się jeży! W natłoku różnych doniesień o coraz to nowszych dietach można łatwo sobie zaszkodzić, dlatego warto wiedzieć jak powinna wyglądać zdrowa a jednocześnie skuteczna dieta.
Przede wszystkim dieta powinna być indywidualnie dopasowana.
Nie można wszystkich mierzyć jedną miarą. Każdy z nas jest inny. Prowadzi zróżnicowany tryb życia. Ma inny charakter oraz temperament. Wykonujemy różne zawody i mamy różne obowiązki do wypełnienia. O innych porach wstajemy a tym samym nasze ciało inaczej funkcjonuje, dlatego nie ma jednej konkretnej idealnej dla wszystkich ludzi diety. Mamy różne zapotrzebowania nie tylko kaloryczne ale także na mikro i makro składniki.
Mimo, iż istnieją ogólnie przyjęte normy takiego zapotrzebowania to jest ono zależne od wielu czynników: między innym od płci, wieku czy rodzaju wykonywanej pracy. Te wszystkie elementy wpływają na wygląd naszego jadłospisu. Dlatego przed przystąpieniem do ustalania diety zalecam wypełnienie kwestionariusza dietetycznego a także dzienniczka. To w pewnym sensie daje mi obraz osoby, z którą zaczynam współpracę – bez tego ani rusz. Poznanie zwyczajów a także upodobań smakowych to bardzo istotna kwestia w planowaniu diety.
Zawarcie w menu tego co lubimy jeść ma kluczowe znaczenie do wytrwania przy diecie. Oczywiście zwracam tutaj uwagę na produkty, które są korzystne dla naszego organizmu. Trudno, żeby komuś kto uwielbia fast food zalecić, aby jadł go codziennie. Kiedy mamy w naszym menu to co lubimy nie traktujemy diety jako straszliwej katorgi pełnej wyrzeczeń. Oczywiście fajnie jest próbować nowych smaków – ich także nie powinno brakować w naszym jadłospisie.
Kolejną ważną według mnie zasadą jest różnorodność posiłków. Dostałam pewnego razu wiadomość od jednej mojej podopiecznej, która wspomniała o jadłospisie jaki otrzymała od dietetyka. Kiedy go zobaczyłam bardzo się…. zaskoczyłam. Było w nim praktycznie samo mięso na każdy posiłek a było ich 5. Miała ją powtarzać przez cały tydzień! Uważam, że nawet dla zapalonych mięsożerców to byłoby za dużo.
Taka dieta faktycznie może kojarzyć się z torturami. Nie było w niej zbytnio warzyw i owoców (dodam, że podopieczna nie miała przeciwwskazań żeby je jeść). Nasz jadłospis powinien być zróżnicowany. Dobrze aby było w nim miejsce na produkty zbożowe, strączkowe, owoce czy warzywa oraz mięso (w zależności od upodobań i przeciwwskazań osoby). Dieta odchudzająca wiąże się ze zmniejszeniem kaloryczności oraz pewnymi wyrzeczeniami ale nie muszą być one tak drastyczne.
Bazując na zdrowych i prostych produktach można stworzyć pyszne oraz apetyczne posiłki, które będzie można zjeść z przyjemnością. Ponadto nasz organizm potrzebuje różnych składników odżywczych. Jedząc ciągle to samo trudno dostarczyć wszystkiego co niezbędne, dlatego dbając o urozmaicone menu istnieje większe prawdopodobieństwo, że ciało dostanie to czego potrzebuje.
Ekonomia też ma duże znaczenie w naszej diecie.
Warto zwrócić uwagę na składniki z jakich przygotowujemy nasze posiłki. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty, gdyż te zazwyczaj są tańsze i o wiele bardziej wartościowe niż poza sezonem. Dzisiaj bardzo często promuje się produkty z odległych zakątków świata, których cena jest dość wysoka (między innymi ze względu na koszt transportu) a zapominamy o naszych rodzimych składnikach, które są również wartościowe dla naszego organizmu. Ponadto planując dietę moim podopiecznych zwracam uwagę na to by wykorzystać opakowania do końca nie marnując jedzenia.
Czasami potrzebna nam jest na przykład łyżka jogurtu czy przecieru. Wiadomo, że otwarte opakowanie może stać w lodówce tylko przez jakiś czas, dlatego uwzględniam jego użycie w przeciągu kolejnych dni. Ekonomia wiąże się także z planowaniem zakupów. Robiąc listę zakupów łatwiej kupić nam to co niezbędne bez zaopatrywania się w dodatkowe niepotrzebne rzeczy. Dlatego też w przesyłanych przeze mnie jadłospisach widnieje lista składników niezbędnych do przygotowania konkretnych posiłków. W ten sposób można zaoszczędzić pieniądze i czas w trakcie robienia zakupów.
Na skuteczność diety wpływa także prostota przygotowywanych posiłków. Im mniej skomplikowane tym lepiej. Większość z nas nie ma na co dzień czasu na eksperymentowanie oraz długotrwałe stanie przy garnkach. Chcemy ugotować i zjeść coś szybko. Najlepsze są dania, które nie wymagają zbyt dużego czasu ich przygotowania. Świetnym rozwiązaniem są dania jednogarnkowe, sałatki, zupy czy zdrowe kanapki. Pomysłów jest mnóstwo. Posiłki, które robi się szybko mają tę zaletę, że nie zniechęcają nas do gotowania – przecież nie każdy to lubi. Dlatego w moich planach dietetycznych stawiam na proste dania ze składników łatwo dostępnych. Przy każdej propozycji posiłku podaję przepis jego przyrządzania.
Zdrowa i skuteczna dieta to ta, która jest indywidualnie dopasowana do każdego z nas. Wykorzystująca łatwo dostępne składniki z których można w szybki sposób przygotować coś pysznego. Będąc na diecie można gotować prosto i smacznie, przez co jest większa szansa, że przy niej wytrwamy. Oczywiście niezmiernie ważne jest akceptacja swojego nowego stylu odżywiania i przyjęcie go za swój. Nie można zapominać o ekonomicznym wymiarze naszej diety. Czasami nie warto przepłacać za pewne produkty. Zdarza się, że można znaleźć bardzo dobry jakościowy produkt za niewielkie pieniądze.
Warto pamiętać o niemarnowaniu jedzenia poprzez wykorzystanie do końca zakupionych składników – z resztek też można przyrządzić pyszne dietetyczne posiłki. Jednak najważniejsze jest to, aby dieta nam smakowała i zawierała to co lubimy jeść pod różną postacią. Dobrze jeśli w naszej diecie jest także miejsce na tak zwane „cheat meal” (o których napiszę oddzielny post). Dieta powinna opierać się na indywidualnym podejściu gdyż to jest w pewnym sensie gwarantem sukcesu. Każdy z nas to samodzielnie żyjąca istota, dlatego też to w jaki sposób wygląda nasza dieta zależy od naszej indywidualności.
Źródło: Health-Fit-Life
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze